Wednesday, November 15, 2017

Short Gateway to Cameron Highlands

Hello. Heyya, cerita dah basi, 4 months ago tapi nak cerita juga. Eh suka hati lah nak abadikan di blog ini :P Bhahaha! Hurm, a good friend of mine, Afiqah Hanisah is getting married. July hari tu dia dah selamat diijabkabulkan dan berkenduri apa semua. So, since Aina, Athirah, and Umie schoolmate, we were invited. Aww aww and of course guest of honor, Cik Yani kami juga dijemput :D Sebab Afiqah tu kerja di Penang, selalu lah juga kami bertemu and of course lah Yani pun kenal :D Panjangnyaaaaa mukaddimah! HAHAHA.

 Weehooo setelah perjalanan dalam 4 jam begitu. 
Tibalah kami menghirup udara segar angin sejuk sepoi-sepoi bahasa. 
Ya Allah, rakaman apakah itu? Nampak tak ada pelakon dan director disitu :P

We decided to go to her husband's side wedding in Cameron Highlands. Kira 2 in 1 lah, kami ber ho-ho-holiday lah di sana :') We stayed there for two days one night. Yani came to USM from Sg Petani to pick up all of us, Hihi Thank you Yani, bawak kereta Yani lagi berjalan-jalan :P Memang kami plan, WE HAVE TO BE THERE AND ARRIVE CAMERON EARLY, GIRLS! Nanti jem, ramai orang, so on so forth, lol. Aina being Aina, alaaaahh no problem. Woke up at 4 a.m., shower and get things done. Kena bangun awal lah, sebab tak kemas apa-apa lagi. Matilanak! Hujan pun turun mencurah-curah ke ladang gandum. Hmmm, namun tak mematahkan semangat kami. Wuhooo, siap-siap at 5 o'clock we moved :D

The adventure begins :P

As soon as we reached there, of course lah LAPARRR! We went to Nasi Lemak Sambal Strawberry by Abang Strawberry (the 200 Seeds Cafe). Nak kata sedap sangat-sangat tu tak juga lah. Biasa-biasa aja donggg! Harga OKAY! Menu limited tapi bukan lah semata mata Nasi Lemak. Aina order Mee Kari ye :D Meh meh nak tunjuk gambar.

Mostly makanannya berasaskan nasi. Hehe. Makanan ruji orang Malaysia :) 
Dan sambal strawberry. Lain-lain orang punya kesukaan kan. 
Tapi, personally pelik sikit rasanya di tekak saya. But you should go and try :P

Kemain kau, Aina Nadiah! Go Pro bagai....







Disebabkan kami memang takde itinerary ke apa, redah je lah kan. 
There we go, MARDI :) 
Pelbagai tanaman bunga-bungaan disana :) 
Seronok walaupun macam bosan sedikit. 
But still masih ada rasa cinta di situ.

Nampak tak tu, pandangan penuh Cinta :')

Cantik sangat rasa nak petik bunga ni, tanam dalam taman hati awak! HAHA

Cinta juga tapi macam tipu-tipu sebab macam action je. LOL







- PICAMERON SQUAD -

Next stop : Ladang Teh Sungei Palas

We went up there, having cake and of course tea. Shopping a lil bit. 
Ada kilang pemprosesan teh juga di situ.











Masa ni dah around 2 p.m., dah start rasa letih. Nak check in hotel :') But before that kami singgah di Kea Farm. Sempat lagi tu. Hehe. Kea Farm memang best nak membeli, tempat yangboleh bagi duit kau terbang tanpa kesedaran. Isshhh keji sungguh. First round di sana, kami beli strawberry and chocolate untuk dimakan begitu sahaja.




Terpegun dengan bunga-bunga cinta ini, MURAHH BANGAT DONG!



Masa-masa yang ada tidak harus dipersiakan. Lepas asar, off we go. Mari lah keluar berjalan-jalan lagi guys! HEHE. Soalan paling susah di dunia, kita nak makan apa petang ni? Semua macam tak kisah je. Ewah, tak kisah, tapi bila KFC? Tanak! Haiyaaa takmau pulak. HAHA. Susah kan nak buat keputusan dan decide what to eat...KAHKAHKAH. We went to Cactus Point before food hunting. Yani begitu mencintai tempat tumbuhan berduri ini :D







Okay lah, we ate steamboat and grill malam itu :D Seronok tak terkata baqhangg. Makan sesedap rasa sesuka hati. Slow and steady kami makan penuh sopan santun tapi banyak :P

RESTORAN TAMAN ABANG




Nampak tak betapa gembiranya Umie dapat makan? Hikksss. 
Tak ingat berapa round pergi ambil makanan, aiskrim, dan air. Hehe. 
Menu banyak, pelbagai, so puas hati lah. Siapa pergi Cameron, boleh la makan sini okay. 
Dah lupa RM 40 per pax kot. Atau murah lagi :)
Balik makan tu masuk hotel, terus terlena kami :P KROHKROHKROH.
Sleep like a log sebab letih nak .......

15 Julai 2017, pagi Sabtu yang indah permai. Kenduri tengah hari. So, kita decide nak check out terus daripada hotel pagi-pagi tu. Off we go to Lavendar Garden :D Di sini juga cinta, my favourite colour is everwhere. Awwwwhhh. RM 10 nak masuk.

Adakah ini pari-pari jadian? HAHA. Atau kah sang helang sesat!



Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir dan Batin.

Masuk Lavendar Garden pakai baju kurung? No problem~ hehe.


Pit stop sebelum kenduri.


But I LOVE KUALA LUMPUR MORE! Hehe.


Jumpa Fasya kat Garden tadi. Our schoolmate!

Maybe our last stop sebelum kembali ke pangkal jalan.
Kenduri di Dewan SMKSAS


Jumpa schoolmate lagi :) Fatin Syuhada.

Tujuan utama kami berempat ke sini sebenarnya :D Yayy!

Sempat lagi akak ni posing kat Masjid Tanah Rata. Solat jangan lupa! Pesanan penaja.

Ya Rabbi, kata nak balik terus sesudah, makan kenduri. 
Tengok-tengok ada lagi tu. Lihat gambar rajah di bawah.
Second round cactus point. Nak membeli kali ini.
Okay, kasi chance Yani mengekspresikan cintanya.




Kea Farm second round. Menghabiskan saki-baki duit yang ada :P Esok lusa kita puasa!




Yang best beli kat Cameron ni jagung, ubi rebus, buah-buahan dan sayuran. 
Semuanya manis sweet lah. 
Apa tu kau ni Aina.

Okay makin nak turun balik dah :D

Berehat sebentar bersama KitKat.
ALMASHOOR STRAWBERRIES
Masa kami sampai dah nak tutup dah pun.



Lat last, betul ni. Kami singgah Bharat Tea :D sebab rasa rugi pula tepi jalan je.

Tak pernah tak sempat kalau nak ambil gambar. Hehe.




Okay, kholas! Begitulah percutian kami 2 hari 1 malam di sana :) Menarik bukan? Pengalaman yang berbeza bila pergi dengan kawan-kawan ni. Been there dengan family 2 times before tapi tempat-tempat yang saya pergi kali ni kebanyakannya baru jejak kali pertama. Thank you so much Hasyani, Athirah and Umie for being a very very good travelmate :D I had FUN. 

Love, Vivy. Ehhhh mana ada, Love, Aina :D