Tuesday, November 29, 2011

Saturday, November 26, 2011

1433 H



Salam maal hijrah.


According to Hijrah year, i've turned 20 the last 2 months and will be turning 21 for this coming Syawal. I mean our 2012 raya puasa :) hee ~  owh, so old! but still, Alhamdulillah. must set a goal. new resolutions. and work hard to achieve it.


I've done with reciting the doa for hujung tahun and awal tahun. yeah, never gonna  miss it ;)


Anyways, some friends did asked me..why I make my blog private? I just replied, 'nak biarkan sekejap. and for some reasons, I make it private. actually i did something here and there in this blog. Oh I still got my ermm, diary for me to write and spill anything there, but that one remains private :P okay ;) until I come back!




Miss yah.




AINA NADIAH.

Wednesday, November 23, 2011

Setiap manusia itu pasti diuji

Assalamualaikum wbt.

Saya mengambil keputusan untuk tidak mencoretkan apa-apa di sini buat seketika. Ada sebabnya. Tetapi kejadian yang berlaku ke atas saya baru-baru ini benar benar menguji kekuatan diri saya. Saya kira, saya perlu meluahkan di sini namun tetap "diprivatekan"  hanya buat sementara waktu. Sudah lama benar rasanya saya tidak menulis dalam bahasa ibunda. Jadi, pada entri kali ini, insya'allah Bahasa Melayu sepenuhnya.

Sebenarnya, pada hari Jumaat yang lalu, saya telah pulang ke kampung di Pulau Pinang untuk melawat datuk saya :) dan bercuti bersama makcik,pakcik dan seorang sepupu saya. Owh yea, kakak saya pun ada bersama :P Di pendekkan cerita, kepulangan saya ke Penang hari itu benar-benar menguji tahap keimanan, kepercayaan saya terhadap qada' dan qadar sekaligus kebergantungan saya terhadap Allah yang Maha Esa.

Saya amat sedih bila terkenangkan apa yang terjadi. Perjalanan pulang dari Kuala Lumpur ke sana lancar seperti yang diharapkan. Alhamdulillah. Namun, bila tiba di kampung, saya jatuh kasihan melihat keadaan wan (panggilan saya kepada datuk)! Dia sungguh uzur dan tidak mampu berbuat apa-apa. Segalanya perlukan pertolongan. Memanglah dia sudah tua dimamah usia, tetapi saya tidak sanggup melihat keadaannya kerana pada Aidilfitri yang lalu, dia kelihatan seperti biasa. Saya menangis semahunya. Sampai bengkak-bengkak lah mata~ Saya cuba menahan tetapi air jernih itu tetap mengalir. Kata-kata dan pesanan daripada wan betul-betul memberi pengajaran dan saya juga berharap ia melekat di hati saya sampai bila-bila. Ya, Allah itu Maha Kuasa. Kita perlu berikhtiar, dan selebihnya berserah. Wan juga ada mengatakan bilamana tiba masanya, kita perlu kembali kepada-Nya.

Kami tetap meneruskan rancangan untuk bercuti sedikit di pulau mutiara. Walaupun tidak sampai hati untuk meninggalkan wan, kami pergi jua sebentar. Kami menaiki feri ke pulau dan bermalam di Hotel Continental :) menikmati makanan yang lazat-lazat sebelah malamnya di Padang Kota. Saya teringat saat-saat saya bercuti ke Penang bersama Azue, Nadia dan Amni :D Oleh sebab terlalu keletihan, selepas makan kami terus pulang ke hotel dan tidur sehingga keesokan paginya.

Pagi-pagi lagi, kami menikmati sarapan yang disediakan di hotel. Lalu, kami meneruskan perjalanan ke Bukit Bendera. Owh, kereta api baru rupanya.bukan lagi seperti dahulu yang berwarna merah dan agak lambat. Kami bersiar-siar di kawasan atas dan merakamkan kenangan dengan mengambil beberpa keping gambar :D Sejuk dan indah permandangan di atas sana. Hmmm, di sana juga, di atas bukit yang aman dan damai itu, sekali lagi saya diuji. Memang tidak terlalu berat tetapi ia tetap meguji saya. Tidak perlu saya ceritakan di sini mungkin. Hehe. Selepas itu, perjalanan menuruni bukit itu dengan kereta api tadi bagaikan roller coaster :P Terjerit-jerit semua kanak-kanak :D

Kami mengambil keputusan untuk makan tengah hari di Nasi Kandar Line Clear :) kata semua,sedap rasanya. Jadi untuk pertama kalinya saya ke sana, memang sedap. tip top. Pada sesiapa yang belum mencuba, silalah. Macam-macam ada. Cuba juga cendol dan ABC di Penang. Senang cerita, makanan tidak menjadi masalah. Seterusnya, kami membeli-belah sedikit di Pasar Chowrasta~ Bahagian saya, tidak sedikit saya kira & saya bagaikan terpukau dengan itu dan ini. Lupakan tanda harga. Hehe. Namun semuanya masih di bawah bajet saya. Tamatlah, percutian saya di sana dan kembali ke rumah wan.

Dari Telok Air Tawar, kami menuju ke Bukit Mertajam pada malamnya. Saya hanya mengikut. Seperti juga makcik dan pakcik saya. owh terlupa pula, ayah saya juga pulang ke Penang pada pagi Sabtu untuk melihat sendiri keadaan wan. Keadaan wan serba tak kena. Jadi, ayah saya mengambil keputusan untuk menjaga wan di sana dan kami pulang ke Kuala Lumpur seperti yang dirancangkan. Saya juga ada tanggungjawab lain, menguruskan rumah :) buat apa-apa yang patut(bila menerima arahan mama), menemani mama dan Firdaus dan sebagainya.

Pada hari Ahad sebelah petangnya, kami pulang ke Kuala Lumpur. Saya telah terlibat dalam satu kemalangan jalan raya buat pertama kalinya dalam hidup saya. Sedih sangat bila terkenangkan kejadian itu. Kejadian yang berlaku ini saya dapat kaitkan dengan 'Kita tidak dapat mengubah takdir Allah'. Semuanya masih segar dalam ingatan saya. Banyak kereta di atas lebuh raya ketika itu. Seperti biasa, kebanyakannya akan memecut laju. Kereta yang saya naiki cuba mengelak kereta hadapan yang melakukan brek secara mengejut bagi mengelakkan perlanggaran. Namun, kereta belakang yang laju tidak sempat membrek lalu merempuh kereta yang kami naiki. Ya, four wheel drive. Dan ketika itu, saya hanya mengucap dalam keadaan yang panik teramat sangat. Kami semua yang berada di dalam kereta selamat. Alhamdulillah. Secara zahirnya, kami memang tidak mengalami sebarang kecederaan cuma kami berasa sengal-sengal di bahagian, bahu, belakang dan semuanya mungkin.

Secepatnya, kami keluar daripada kereta untuk menyelesaikan apa yang patut. Plus peronda juga datang menghulurkan bantuan. Kami menunggu di tepi jalan. Serba tak kena. Berdiri, duduk, semua lah. Saya hanya beristighfar pada waktu itu, menenangkan hati. Setelah selesai segalanya, kami bergerak ke Balai Polis Kuala Kangsar untuk membuat laporan dengan menaiki kereta yang remuk di bahagian belakang akibat kemalangan tadi. Sedih. Saya menggigil ketakutan dan kata mereka, saya yang paling pucat sekali :(

Tiba di Balai Polis Kuala Kangsar, kami membuat laporan. Kereta yang kemalangan tadi akan ditarik oleh towing car ke Kuala Lumpur untuk diperiksa dan dibaiki. Saya, kakak dan seorang sepupu memunggah semua barang dan mengunggu seorang sepupu kami yang akan tiba untuk membawa kami pulang ke Kuala Lumpur. Sudah pukul 7.30 ketika itu. Kira-kira jam 8.30 malam, kami bertolak ke KL dan tiba pada jam 11.30 malam.

Saya hanya diam membisu. Saya berfikir pastinya ada hikmah di sebalik kejadian ini. mungkin saya tak nampak sekarang tapi pada masa akan datang. Wassalam.(saya rindu hendak menulis).


AINA NADIAH.

Monday, November 14, 2011

Insecure



Assalamualaikum and Hello :)

Holiday for me is like 50-50. What I mean is fun and the other half is mixed feelings :( sad,dislike, etc.etc. I have been thinking a lot about many things recently.myself, friends, family, and life. Sometimes, someone/anonymous/stalker/loser that come and go in your life are just too annoying! They just love to judge about you but in fact they never know you. Maybe they just know you from being a silent reader at your blog/fb/twitter. and they will come with their own judgement which are wrong. I am not saying they are totally wrong but they just know you just a piece from there! Watch out, people! Yeah, nobody's perfect :) Jangan la asyik nak cari salah dan kelemahan orang lain sahaja. Awak pun tak sempurna kan? I remembered one of my friend speech- STOP JUDGING PEOPLE~ you guys are just adding the negative charge in the world and spread to others as well when you think/talk bad about other people. Lets change because this world need more positive charge :)


I think I will stop blogging for a while/close my blog.



p/s : saya harap awak 
lebih tenang sekarang.



xoxo,Aina Nadiah



Friday, November 11, 2011

11 November 2011



Cheers, dear readers :)
11.11.11- what a nice date ;p

This is a quote/meaningful words by Nicholas Sparks. One of my favvy writer. I've watched the movies and read his book- A Walk To Remember and Dear John. Every lines was amazing. And yeah the quote above i got it from Tumblr. Where else? hee ;p Someday, sooner/later, a true man will come into your life and will stay with you, FOREVER MAN! Just believe it, girls :D



Tahniah adik. he manages to get the first place.

I got so many things to ramble about. later, peepsy! tata.



xoxo, Aina Nadiah.



Wednesday, November 9, 2011

AIDILADHA-Blissful Celebration



Salam Aidiladha people. yeah, late post. I just came back yesterday from my village. it was so amazing to gather and meet all your love ones :) to me, this is the best aidiladha ever. I got a chance to meet my big familia from mama's side. more words isn't in need i think, so yeah>> photos :)


my beloved cousins. i miss them already.
i missed cakap utara with them. they way mimi says "MELUAT". haha

we also celebrated our aunty birthday + her retirement.
see all those present :P

The kids were very excited to tear the wrapping paper. to know whats inside :)

I was given a shawl. yeay~

(:

Goodbye,Kedah~ it was me and nurin.
in this photo, i am seeing myself with different look.with tudung bawal maybe.
and sumpah dah tembam and berisi. lol.


xoxo, Aina Nadiah.




Thursday, November 3, 2011

Away~



I will be away for some days :) tata, people. 
Salam Aidiladha in advance guys.



Officially, my nephew's name is Arif Wafi :D another A in the family. yeay! nanti mak cik balik, mesti awak dah besar. hee~

gonna miss you, Wafi :)

xoxo, Aina Nadiah.

Wednesday, November 2, 2011

UIA di hatiku

Assalamualaikum :) and Happy Wednesday, people :D
If on Wednesday, most of the bloggers practice, wordless wednesday, it will never happen to me. but who knows? i might be following them one day. but at least, up until now, I haven't post any such things 'Wordless Wednesday'. teehee :P

Well, after i knew my result which was came out on 28/10/2011, I feel very grateful. Syukur sangat sangat. I know that my result is not like some others yang dapat tip-top pointer itu kan. tapi ianya sesuai dengan usaha aina :) alhamdulillah. it wasn't that easy since what u learnt is harder from time to time. and finally it paid off as the result is passing my target :) and thanks you to family and friends for supporting me, always by myside through thick and thin. it is not easy to going through everything all alone. and when you fall and to stand straight back ;p and kepada yang ucap tahniah hari tu, jutaan terima kasih saya ucapkan.





Talking about result, sometimes I think it is all about faith, luck, destiny and hardword. Never mind. Allah knows better, we as a human should always pray. So next destination >> IIUM GOMBAK :) definitely, i will be pursuing my degree here and of course it will still be in English course. it is just that I am not sure to majoring in what and bla bla bla. I really hope my high spirit to learn something new will never disappear and gone. Thats all I think. To graduate students, enjoy your well-deserved break. and for those yang tgh buat short sem, belajar elok2. dont worry, see you guys in Gombak. Insya'allah~



This is what some friends of mine said :

Get yourself ready for degree life girl. -AMNI-

I remembered when Azue tak henti2 ucap alhamdulillah when i passed everything. Thank you very much dear. you are such a splendid friend. and yeah, aina tak sabar nak jumpa azue jugak. Next January, ok! deal? 




xoxo, Aina Nadiah.