Wednesday, December 2, 2015

Appreciation post


This is for you Mama and Abah. I love you! Sayang itu tidak terperi. Sangat dalam. Thank you for what you have given me. For what you have done to me. You have given me the best for what I need. I know the pain, struggle, and what I suffered to get this, I survived because of your constant dua :) I really wanna make you both proud. And I know I always need it for my successful life ahead. Thank you for never leaving me along in my ups or downs. Sampai bila-bila pun, I can never repay what you did to me, but The Almighty will. I pray that may Allah grant you both the best place in Jannah. Amin.

Tuesday, December 1, 2015

Hari Jubah


Assalamualaikum. 01122015 :) Happy December, marvelous people.

Ini sekadar coretan dan sedikit gambar2 semasa hari konvokesyen yang lalu. Gembira? sangat! Penat lelah yang terbalas. Perjuangan sampai ke akhirnya. Ijazah dalam genggaman. Bangga dengan diri sendiri. Ibu bapa terssenyum :) Alhamdulillah. 

The day I see everyone with a bright smile. Wearing that jubah walking proudly on the stage at the CAC Main Hall. Okay lah, for those who have graduated, you will know the scene and everything. Enjoy the photos :D




Mufidah & Adilah
Kami memang rapat. Selalu berkongsi cerita dan masalah-masalah negara >.<


Alifah Zainuddin
Orang kuat dalam society BENL :) Tengah sambung master di UM sekarang.


Alsyazwani Azmi.
Roomate saya suatu ketika dulu. First year kot. Teman saya berbual itu dan ini. Rajin layan tengok movie :D


Kak Ara :) Antara kakak yang saya baik dalam Sendi Club. May Allah bless and ease your way akak.


Terima kasih daun keladi.


Shrek & Azue & Nadia
Terharu sangat ada kawan macam hampa semua. Ni geng dari Nilai yang dok layan aku tak kira bila. Kita macam jauh tapi sebenarnya di hati kita dekat :D


Ni macam extra lah. Jumpa Anis Izzaty. Antara yang saya rapat juga sebab dia roomate Mufidah. Lagi pun rumah kami dekat. 

 =.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=



Langkah ini masih jauh. Berliku. 
Doakan saya :)
Moga Allah kurniakan kehidapan yang sejahtera buat kita semua.



Saturday, November 28, 2015





Jika engkau minta satu dunia akan aku cuba
Ku hanya mampu jadi milik mu pastikan kau bahagia

Sayangku, jangan kau persoalkan siapa di hatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu

Monday, November 23, 2015

Postgraduate!

Tak siapa kata mudah.
Doakan aku tak rebah tersungkur :'(

Tuesday, October 27, 2015

24 jam sehari

Hai korang! macam takde sape yang baca blog ni je lagi. Fine, lantaklah. I am doing fine but not so good la rasanya. ini kerana progress writing dan assignment aina nadiah yang selowww itu :( wuwuwuwu. so bad! Lain sekali perasaannya semasa first year degree zaman kanak2 hingusan dahulu. Sekarang Master, dah besar walaupun fizikalnya tidaklah seperti kingkong, huh huh semua kena matang dan independent. Apekah?

Kehidupan di Penang atau USM itu ada kalanya menggembirakan, bosan juga kadang kala itu makanya sedih itu tidak terkata. Mulalah mencari jalan keluar, balik dan apa2 sahaja supaya dia tak over homesick. As long as I am home, I am good, sihat sejahtera~ Perjalanan yg masih baru warna hijau ni seolahnya nampak berliku, mungkin nampak aku boleh bertenang, tapi sebenarnya berdebar di dada selalunya. Kena lipatgandakan usaha. Jangan nak lembik sangat Aina, cengeng, tahpape apesal murah sangat air mata sekarang? Ahhh, perempuan kan!

Menjadi seorang manusia ini, yeah kita mcm hari2 kena berperang dengan diri sendiri. (at least to me). nak buat baik ada syaitan hasut. hehhhsss! Aku ni pulak jenis yg kadang2 dalam sehari mmg dah susun waktu ni kena buat ni, waktu ni leisure time whatever lah. Bukan senang oiiii nak jadi Aina Nadiah. Eh korang pun kan? I believe we are the same.

Kadang2 bila bangun pagi tu, dah fikir, nak makan apa, today kena buat apa, what is the priority bla bla bla the list can go on and on and on seperti toblerone kulihat di Australia. HAHAHAHA. Selepas meletakkan kerja2 berwajib, maka ligat otak aku akan mengatur, nak tengok tv, nak bukak fb, nak scroll instagram, nak call mama, kena baca journal >.< ada x kot2 nak kena mesej/whatsapp sekian sekian sekian. Karang terasa hati pulak, kang x bukak social media tak tau updatezz kawan2. Haha. macam mana? tak cukup ke 24 jam aina oiiiii? Tak boleh lah, everyone has been given 24 hours lah. So, aku selalu doa bagi permudahkan semuanya, bagi aku kesempatan waktu utk buat semua yang aku perlu. mana yang tak penting tolak ketepi. Anda pula bagaimana? Anyway, whatever you guys are up to, always know your priority :)

"Sesungguhnya, kerana masa, manusia itu sentiasa dalam kerugian"

Masa itu takkan pernah bisa diundur! p/s: Musim semua org sarung jubah convo lah. jom jom bilang hari, aku pon nak juga feeling2 lambung topi tuhh. gitteww haaa. See you guys dear friends.

Saturday, September 19, 2015

Masih Seorang Pelajar

Assalamualaikum :)

Salam Sejahtera. Salam 1 Malaysia. Salam 1 USM :D

Okay, buat yang dah tahu, ya, buat yang tidak tahu, hurm Aina Nadiah sedang melanjutkan pelajaran Ijazah Sarjana di Universiti Sains Malaysia, Penang. Perjalanan baru sangat2 bermula. Baru week 2. Yeah yeah, kali ini untuk pertama kalinya dia tinggal jauh dari Kuala Lumpur, jauh dari mama dan abah. Memang lah mungkin ada yang kata alaaahhh masih di Malaysia bukan? Aku pun tahu cuma lebih kurang 400 km away! Aku mungkin tak perlu menaiki burung besi, berada di awan biru selama berbelas-belas jam, tapi kisah kita tak sama. Lain ceritanya. Ini satu cabaran buat aku. Takpa, meneruskan pengajian ini juga bukan paksaan daripada sesiapa, malahan dapat sokongan padu daripada keluarga. (Sujud syukur!)

Permulaan yang tidak begitu bagus masa hari pendaftaran 05092015 :'( Owh, USM!!!! Please do something. Ubah la sistem masa hari kejadian ke apa. Macam2 la yang jadi pada aku dan kawan2. Aku tak keseorangan lah kiranya. Allah hantar orang yang baik2 senasib dengan aku untuk teruskan perjuangan. Terima kasih banyak Yam, Kinah :D Rasanya takdak hampa rebah tengah jalan dah kot Aina ni. Lari balik KL. Tapi kami gagah. HAHA. Redah sana sini uruskan semua. Alhamdulillah berjaya. Selesai :D Jumpa pulak Umie dengan Athirah, yayy kawan Seseri. Allah temukan kami dekat sini, dari lepas sekolah tu mana pernah jumpa. Yang akan tanya, Aina dah makan? Bakti okay? Tunggu kami pi ambik kita makan sekali. Nanti Umie pinjam helmet kawan, Umie ambik Aina bawak naik scooter. Mengalir air mata dibuatnya. Yang bawak aku pi Tesco masa hari first masuk hostel, sepertinya tahu aku memang tak cukup barang. Terima kasih setinggi Gunung Everest!

Aku masih lagi bertuah ada saudara mara yang tinggal dekat2 sini. Ehhhh, kan Penang dengan Kedah tu kampung aku :P Gembira bukan kepalang lah, bila Chu Non Chu Ton dok layan ambik bawak balik rumah depa, mai hantaq kat USM balik :) Yang selalu tanya, Nadia sihat? Yang pi farmasi cari ubat takut keadaan aku tak stabil. Yang dok tanya nak makan apa, nak beli apa, Chu boleh masak. Moga Allah balas dengan kebaikan juga buat kalian. Jaga aku macam anak sendiri. Pakcik Rody dengan Makcik Mahani yang bagi aku duduk rumah dia masa tak dapat asrama hari tu. Yang hantaq pi rumah Yam supaya aku boleh pi USM sama2 dengan dia. Terima kasih ya Allah permudahkan segala urusan. Masa hujung minggu pertama kebosanan sepertinya kelam tak dapat nak teruskan hidup, Mak Ndak dengan Pak Ndak saja nak datang ke Penang. Ambik aku bawak pi makan2 :P Terharu sangat2 aihhhh.

Bila mana 11 hari sudah berada di sini, aku dah terror la sikit kan. Jalan nak ke kelas, ke kafe, ke pasar malam, ke uptown mall USM, ke masjid, dan beberapa gate di USM ni aku berjaya redah. Kira tak sesat dah la :D Eh banyak jugak tempat aku jejak :P USM besar lah, banyak lagi ko nak kena explore, Aina! Dan kemudian itu, kerinduan memuncak dan dia mengambil keputusan untuk pulang ke kota. 5 jam naik bas dari Butterworth. Bukan lah first time sebelum ni pon balik kampung pernah naik bas sorang2. Tapi kali ni feeling dia lain, counting every hour, second kot nak sampai. Hihi. Now I know macam tu la kot kawan2 di UIA yang tinggal jauh2 tu. 4/5 days di rumah, bahagia betul. Homework takde lagi, makan sedap, semua benda depan mata. Sempat la jumpa kawan2, selesaikan urusan mana yang patut. Tiba masa untuk pulang. Ewaaaahhhh! Sedih, sebak >.< Naik bas turun Sg Nibong. Tudia kat mana lah pulak kan. Terus masuk pulau lah. Mama kata kenal2 lah jalan. Okay. Sampai2 tercangak-cangak rasanya kat sana. Bas Rapid banyak tapi ehhh tak lalu USM. Apekaahhh? Last2 ambik teksi. Lorrrhhhh, dekat je sebenarnya. Selamat sampai ke room sweet room.

Macam dah panjang je aku taip, dok merapu apa Aina? Okay2 nak stop dah. Esok lusa aku balik KL lagi. Raya haji :) I am taking the opportunity lah. Lepas ni kena dok diam2 kat sini. Hek3. Kalau hampa layan baca ja, terima kasih lah. Last sekali, Aina nak minta, doakan Aina untuk terus kuat untuk habiskan pengajian ni untuk teruskan kehidupan di sini :) Insha allah, berkat usaha dan doa semua, aku mampu harungi semua ni. Moga Allah bantu kalian selalu juga :)

*rasa nak update lagi lah lepas ni*

Belanja gamba satu. Hihi. Dia lah budak tu.

Wednesday, June 24, 2015

The Struggle Isn't Over Yet

Happy Graduation, Aina :')

Alhamdulillah, I've made it to the finishing line. Another chapter of my life has officially ended. At least for now :P I am done with the formal education. Counting days for my convocation day. I've finished my student life. (Dan bersama itu berlalulah 5 tahun yang padat dengan kenangan). Looking back, I should have be thankful that Allah SWT must have helped me a lot throughout the journey. The years of studying, reading those books and articles, memorising, exams so on so forth are now been paid off. Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah. I hope these 3 1/2 years of my degree has prepares me to face the challenges in the outside world. 


This Bachelor Degree means a lot to me though I know it was not kebabooom like what, First Class Honour! IIUM grading system a bit higher kot. HAHA. Hey, Second Class Upper wasn't that bad though :') ahhha, still proud of myself for this achievement. I could've done it better but NO REGRET! To me, life at the university is about finding yourself, you study, and at the same time you play :'P Perhaps some of you might find your life partner or soulmate what not in the university. HEHE. Make use of all the time during study because it won't happen twice. Embrace the moment, unleash your potential, but still don't ever forget your textbook. So yeaaahhh, the people you meet, the contacts you make, the activities you join and the fun you have, everything, all of them pay higher returns in both the present and the future than your textbooks will ever be :')


Anyways, the struggle isn't over yet. I am now enjoying my sweet and fun time at home for a little while (I guess). Hihi. Pursuing Master Degree? Get a job? Not an easy thing to decide though. Whatever it is, I will do my very best. Thank you Mama, Abah, Families, Friends for your help and dua. Moga langkah lepas ni dipermudah Tuhan.




Can't imagine my life would be without these people. 
I spent most of the time with them.
 Terima kasih untuk semuanya, yang tak pernah berkira, yang sayang seadanya.

Wednesday, March 25, 2015

MidSemesterBreak

Just for the sake of updating.

Waalllaaaahhhhh, I am here :) yadayada. I actually got no idea what to write. Eh, wanted to do something else, turned up I open my blog. HAHA.

Well, I am home for a week for my mid semester break. Hmmm, most of the time, I am just at home, going out sikit2 with friends. Rumah sebelah tgh renovate, so so kungkangkungkang, bising lahhh. kelekuk kelekuk! haih. Byk sebenarnya kerja kena siapkan. Amboiiii kau Aina, berbahagia, semua benda dibuat secara perlahan-lahan >.< asalkan selamat. Rutin cuti masih seperti biasa, apa lagi, masak, mengemas rumah dan pelbagai lagiiiiiiii~

Yesterday, 24th March 2015 probably one of the best days in my life. The day my dream came true. Alhamdulillah. One step closer. I am living the dream. I will try my best, Insha allah. Mohon doa semua. Mungkin saya akan kembali bercerita lagi itu dan ini.

#prayfornadia